2 Şubat 2013 Cumartesi

Alışmış Kudurmuştan Beterdir

Sanırım ilk yapılması gereken şey odaklanmak. Odaklanamamak büyük bir sorun olabilir. Beyninde her tarafa saçmak istediğin kahrolası güzel fikirlerin olabilir ama ilk yapman gereken şey odaklanmak.

Yapılması gereken ikinci şey de ne yapacağına, gerçekten ne yapmak istediğine doğru bir şekilde karar vermek. Yani kısacası 'doğru' olan seçimi yapmak. Bugün yolda şu rehberlik şirketlerinden birinin reklamını gördüm. Büyük tabelada aynı kızın 3 fotoğrafı yanyanaydı, ilkinde siyah beyaz, asık suratı ikinci fotoğrafta hafif renkleniyor ve hafifçe gülümsemeye başlıyordu. Üçüncü fotoğraf kontrast patlaması yaşıyordu ve kızın suratında bir kez görürseniz hayatınızın sonuna kadar kesinlikle unutmayacağınız bir sırıtma vardı. Altında da koyu harflerle 'Doğru seçimlerdir sizi mutlu eden.' yazıyordu. Kötü reklam, doğru slogan. Sonuç olarak seçimler önemli. Gerçekten...

Doğru seçimi yaptığınıza inanıyorsanız sırada o seçimi şekillendirmek kalıyor. En uzun ve en yorucu olan kısım bence bu. Gerçekten yaratıcılığınızı ve yeteneklerinizi konuşturmanız gereken evre bu çünkü. Ülke olarak çoğu zaman konuşmayı bile bilmeyen insanlarla dolu olduğumuz düşünülürse, yaratıcılık anlamında sıkıntı çekmemeniz bekleniyor hep. Sebebi de beklentinin bu konuda çok düşük olması. İnsanlar sizden her zaman en azını bekler. Siz de çoğu zaman sadece o beklenileni verirsiniz onlara. Şimdi düşününce bunun mantıklı olduğunu görebiliyorum. Düşük beklentilere cevap vermeye alıştırmalısınız insanları ama kendiniz alışmamalısınız. Hiç beklemedikleri bir anda atak yaparak onları şaşırtmalı ve etkilemelisiniz. Ama dikkat edilmesi gereken şey dediğim gibi onları buna alıştırmamak olacaktır. Ünlü deyişi bilirsiniz; Alışmış kudurmuştan beterdir.

Son evredeki başarınız gerçekten en önemli basamağı oluşturuyor. Başarılı ya da başarısız olmanız sonuçlarından yola çıkarak tüm hayatınıza yayılacak bir döngü başlıyor.Bunu bir örümcek ağı gibi düşünebilirsiniz. Saydığım adımlardan birinin yanlış yapılmasından başlayarak yanlış örülmüş bir ağın sonu tahmin edebileceğiniz üzere hüsran oluyor.

Peki şimdi yazımın en başına dönersek, saydığım bu adımlar hangi işi başarmak amacıyla önerilmiştir? Cevap; her işi. Hayatınızda karşınıza çıkacak her engebeli yolda başvurulması gereken adımlar bunlar. En küçük kararı bile alırken insan bin defa düşünmeli. Hayatınızda kelebek etkisi yaratacak şeyin ne olacağını asla bilemezsiniz çünkü. Ağzınızdan çıkacak kelimeler bile hızlı bir değerlendirmeyi hakeder ki daha sonra onların kölesi olmayasınız.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder